Kanak-Kanak Tujuh Tahun Hidap Kanser Serviks Kerana iPad

http://speakerpecah.blogspot.com


Di zaman serba moden ini, banyak alat-alat perhubungan dicipta bagi memudahkan urusan manusia. Antaranya telefon pintar (smartphone) dan tablet. Semua alat-alat ini digunakan hampir semua orang termasuklah dari golongan kanak-kanak yang menggunakannya sebagai gantian buku teks malahan lebih daripada itu. Bagaimanapun, alat-alat ini juga boleh mendatangkan mudarat kepada pengguna jika terlalu asyik bermain terutama kanak-kanak.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Bau-baru ini, ramai kanak-kanak di China mengalami kekejangan otot di leher kerana bermain terlalu lama dengan tablet iPad keluaran Apple. Lebih malang lagi, ada seorang kanak-kanak lelaki di antara mereka berumur 7 tahun menghidap penyakit serviks (sakit pangkal rahim) dan sakit kepala kerana banyak menghabiskan masa dengan bermain iPad.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Penyakit tersebut bukanlah datang dari radiasi tablet atau apa pun. Sebaliknya ia terjadi kerana kanak-kanak tersebut bermain iPad dengan posisi yang salah lebih-lebih lagi ia kekal terlalu lama. Difahamkan, kanak-kanak lelaki tersebut bermain iPad dalam keadaan baring sebelum tidur. Oleh sebab itu, dia mendapat kesan sakit kepada yang serius dan semasa pemeriksaan Sinar-X, doktor memaklumkan berlaku perbuahan pada lordosis serviks pada kanak-kanak tersebut.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Selain itu, disebabkan kurangnya melakukan senaman, penyakit tersebut akan mengambil jangka masa yang panjang untuk sembuh dan kemungkinan akan menyebabkan kerosakan pada otot pangkal rahim yang seterusnya membawa kepada perbuahan bentuk tulang dan spondylosis serviks.

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.