Pisau Lipat Dalam Hidangan Sambal Ikan Bilis

http://speakerpecah.blogspot.com


KULIM - Satu penemuan yang tidak disangka oleh seorang pekerja industri, Mohd Ridzuan Abdul Manaf, apabila dia mendapati terdapat sebilah pisau lipat di dalam hidangan sambal ikan bilis yang dihidangkan di kantin kilang tempat dia bekerja.
sila lawat http://speakerpecah.blgospot.com
Menurutnya, dia kemudiannya melaporkan kecuaian itu kepada penguasaha kantin, tetapi tidak diendahkan sebaliknya pekerja kantin tersebut hanya membuang pisau ituu sahaja manakala sambal ikan bilis itu dijual semula.
sila lawat http://speakerpecah.blgospot.com
“Cuba bayangkan kalau ada dia ntara pekerja kilang ini yang tertelan atau tergigit pisau itu, mereka pastinya akan mengalami kecederaan parah. Saya kesal masalah seperti ini tidak diendahkan semata-mata kami hanya pekerja kilang dan berpangkat rendah.

"Saya bersama beberapa rakan sekerja memaklumkan kejadian itu kepada pihak Sumber Manusia kilang, tetapi tidak ada sebarang tindakan diambil.
sila lawat http://speakerpecah.blgospot.com
"Kami kecewa kerana sebelum ini, pengusaha kantin tidak menitik berat tentang kebersihan ketika menyediakan makanan bagi pekerja kilang seperti kami,” katanya.
sila lawat http://speakerpecah.blgospot.com
Dalam pada itu, Pengerusi Persatuan Pengguna Daerah Kulim, Mohd Zalian Hashim meminta persatuan pengguna mengamil tindakan susulan terhadap penguasaha kantin yang terlibat, kerana ia boleh membahayakan keselamatan dan kesihatan pekerja kilang. Sekiranya enggan berbuat demikian, Persatuan Pengguna akan membuat laporan kepada Kementerian Kesihatan dan membuat pemerikasaan mengejut terhadap penyediaan makanan di kilang itu.

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.