Najib Umum Kadar Gaji Minimum RM800 - RM900

http://speakerpecah.blogspot.com


Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak semalam telah pun mengumumkan hadiah istimewa kepada lebih tiga juta pekerja swasta sempena sambutan Hari Pekerja (1 Mei 2012) dengan menetapkan kadar gaji minimum masing-masing RM900 bagi Semenanjung dan RM800 di Sabah,, Sarawak serta Labuan.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Belia pekerja dalam semua sektor ekonomi di seluruh negara, kecuali perkhidmatan domestik termasuk pembantu rumah dan tukang kebun.

Tarikh kuat kuasa pelaksanaan gaji minimum ialah enam bulan daripada tarikh Perintah Gaji Minimum diwartakan.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
“Bagaimanapun, untuk memberi ruang dan peluang kepada majikan kecil membuat persediaan sepenuhnya supaya perniagaan mereka tidak terjejas, tempoh kuat kuasa bagi ku berkata, kadar itu bersamaan RM4.33 sejam bagi Semenanjung dan RM3.85 sejam bagi Sabah, Sarawak serta Labuan.

Menurutnya, kerajaan juga ada menyediakan mekanisme pelaksanaan dengan membenarkan penyerapan sebahagian elauan atau bayaran tetap dalam perkiraan gaji minimum.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Tambahnya, kadar gaji minimum itu akan meliputiategori itu ialah 12 bulan daripada tarikh Perintah Gaji Minimum diwartakan.

“Pengecualian 12 bulan ini tidak meliputi firma profesional seperti klinik pergigian dan perubatan, firma guaman, firma arkitek, firma juru perunding dan sebagainya, walaupun mereka mempunyai bilangan pekerja lima orang atau kurang, mereka perlu mematuhi gaji minimum dalam masa enam bulan,” katanya

Beliau berkata, pemberian tempoh itu memberi masa mencukupi supaya majikan membuat persediaan menstruktur semula gaji pekerja dan operasi perniagaan.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Najib berkata, kerajaan turut menyediakan mekanisme masa mencukupi supaya majikan membuat persediaan menstruktur semula gaji pekerja dan operasi perniagaan.

Katanya, kerajaan juga turut menyediakan mekanisme pelaksanaan yang anjal supaya majikan yang tidak dapat melaksanakan gaji minimum boleh memohon tempoh lanjutan.

Katanya, kerajaan menyedari dan amat prihatin terhadap tuntutan pekerja supaya gaji minimum ditetapkan pada RM1,200 hingga RM1,500.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
“Namun untuk permulaan, seperti syor Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN) dan kajian Bank Dunia, gaji minimum tidak boleh ditetapkan terlalu tinggi kerana kesannya dijangka menjejaskan ekonomi, pasaran buruh dan kemasukan pelaburan asing,” katanya.Sumber: Berita Harian

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.