Cium Di Telinga Punca Hilang Pendengaran


NEW YORK -  Seorang profesor audiologi di sini mengenal pasti lebih 30 orang hilang pendengaran selepas dicium di telinga dan jumlah tersebut berkemungkinan lebih ramai.
sila lawat http://speakerpecah.blgospot.com
Penyelidik dari Universiti di Hemstead, New Yord, Dr. Levi Reiter, berkata, seorang wanita menemuinya kerana kehilangan pendengaran selepas anaknya berusia lima tahun menciumnya di telinga.

Reiter berkata, beliau menyangkakan pada ketika itu kes wanita seperti itu sangat unik tetapi kemudian beliau mendapati yang sama pernah berlaku sekitar 1950 an.
sila lawat http://speakerpecah.blgospot.com
Menurutnya, sedutan kuat pada gegedang daripada ciuman menarik perhatian rantaian tiga tulang kecil dalam telinga yang mengakibatkan gegeran di dalam cecair koklea atau di dalam telinga.

Beliar berkata, mungkin lebih banyak kes yang sama seumpama ini terjadi kepada bayi dan kanak-kanak bagaimanapun ibu bapa mungkin tidak mengaitkan dengan ciuman.
sila lawat http://speakerpecah.blgospot.com
Kehilangan pendengaran sehala disebabkan hembusan ke telinga, bunyi bising seperti letupan bunga api di atas kepala atau penggunaan putik kapas yang ditolak terlalu dalam.

Reiter turut bercadang untuk mengahantar penemuan itu kepada Jurnal Audiologi Antarabnagsa dan Jurnal Otorhinolaringologi Kanak-kanak Antarabangsa.Sumber: myMetro

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.