Tokyo Sky Tree - Menara Komunikasi Tertinggi Siap Dibina

http://speakerpecah.blogspot.com

TOKYO -  Pembinaan menara komunikasi paling tinggi di dunia, Tokyo Sky Tree dengan ketinggian 634 meter di sini, siap dibina sepenuhnya semalam (Rabu).
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Pembinaan itu lewat dua bulan ekoran kejadian gempa dan tsunami yang melanda Jepun pada Mac tahun lalu yang menyebabkan kekurangan bekalan bahan binaan.

Tokyo Sky Tree turut diiktiraf sebagai bangunan kedua tertinggi di dnuia selepas Burj Khalifa di Dubai yang setinggi 828 meter.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Ketua-ketua industri pelancongan di negara itu berharap menara berkenaan akan dapat menarik kehadiran ramai pelancong asing.

Statistik kehadiran pelancong asing menurun di Jepun selepas bencana tsunami dan krisis nuklear yang berlaku pada tahun lalu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Difahamkan, pembinaan menara di timur Tokyo itu bermula pada Julai 2008 dan mengikut jadual asal ia sepatutnya siap dibina pada Disember tahun lalu.

Selain itu, Tokyo Sky Tree turut mengatasi Menara Canton di Guangzhou, China yang setinggi 600 meter dan Menara CN setinggi 553 meter di pusata bandar Toronto, Kanada.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Menurut sumber, seramai 580,000 pekerja terlibat dalam pembinaan menara berkenaan yang dikatakan menelan belanja hampir AS$806 juta (RM2.4 bilion).Sumber: Kosmo!

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.