Remaja Iraq Direjam Kerana Mengenakan Imej Emo


BAGHDAD - Sekurang-kurangnya 14 remaja di Iraq dihukum rejam sampai mati sejak tiga minggu lalu kerana mengenakan potongan rambut pelik dan pakaian menampilkan imej Emo (Berseluar ketat serta memakai simbol tengkorak) yang didakwa berunsur amalan pemujaan syaitan.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Tindakan mengerikan itu diambil di kawasan kejiranan puak Syiah di Baghdad selepas Kementerian Dalam Negeri menggesa pihak berkuasa mengenakan hukuman ke atas pengikut-pengikut Emo yang terpengaruh dengan nudaya dari Barat itu pada bukan lalu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Enam lagi remaja termasuk dua perempuan dilaporkan cedera akibat dipukul sebagai amaran supaya mereka meninggalkan ikutan budaya Barat itu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Gambar mangsa yang terkorban dalam hukuman itu turut dipaparkan di dalam laman sosial Facebook dan ia turut menceruskan kebimbangan dalam kalangan remaja lain di negara itu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Sementara itu, seorang ahli Parlimen, Saffiyah al-Suhail berkata, pada minggu lalu, beberapa pelajar telah ditahan kerana memakai seluar jeans buatan Amerika dan meiru gaya potongan rambut seperti orang Barat.

Bagaimanapun, dalam satu kenyataan, pemimpin tertinggi Syiah, Ayatollah Ali al-Sistani mengkritik tindakan merejam sampai mati itu dan menyifatkannya sebagai perbuatan ganas ke atas remaja.
Sumber: Sinar Harian

1 komen:

  1. mmg patut pon...
    elok buat kat Malaysia ni skali

    ReplyDelete

Powered by Blogger.