Kementerian Sekat Kemasukan Lolipop Pendaflour

http://speakerpecah.blogspot.com

KUALA LUMPUR - Kerajaan mengenakan larangan bagi kemasukan sejenis gula-gula lolipop kerana ia dipercayai mengandungi bahan kimia berbahaya, kata Menteri Kesihatan, Datuk Seri Low Tiong Lai, semalam.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Menurutnya, Kementerian meningkatkan kawalan di pintu masuk negara untuk menghalang kemasukan lolipop pendaflour itu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
“Bahan itu kini diletakkan pada tahap 5 iaitu pengimportannya diletak di bawah syarat kebenaran sebelum diletakkan pada tahap 6 iaitu langsung tidak dibenarkan dibawa masuk,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Kesihatan ‘Jom Sihat’ di Kolej Tunku Abdul Rahman, Wangsa Maju semalam.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Beliau percaya, lolipop itu dibawa masuk dari luar negara kerana serbuan pihak penguatkuasa Kementerian berdasarkan alamat pada pembungkus gula-gula itu, didapati alamat yang digunakan adalah palsu.

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) baru-baru ini menggesa kerajaan mengharamkan penjualan gula-gula lolipop pendaflour kerana didakwa mengandungi bahan kimia yang berbahaya.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Presidennya, SM Mohamed Idris, berkata, bahan kimia pada batang pendaflour itu sangat berbahaya dan menjadi kegilaan kanak-kanak.




Sumber: myMetro, Kosmo!

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.