Filem Tentera Uthmaniyah, Fetih 1453 Dapat Sambutan Di Turki (Video)

http://speakerpecah.blogspot.com

ANKARA - Sebuah filem baru, Fetih 1453 yang mengisahkan penaklukan tentera kerajaan Uthmaniyah ke atas kota Constantinople pada abad ke-15 mendapat sambutan hebat di Turki.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Dianggarkan lebih 3.4 juta orang telah menonton filem tersebut sejak ia mula ditayangkan pada 16 Februari lalu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Difahamkan, filem ini menelan kos penerbitan mencecah AS$17 juta (RM51.4 juta).

Menurut agensi yang mengumpulkan julan kutipan tiket, Boz Office Turkey, seramai 3.4 juta orang telah menyaksikan filem genre sejarah dan drama tersebut dalam tempoh dua minggu pertama ia ditayangkan.

Agensi itu meramalkan filem tersebut akan memeceah rekod penonton yang dicatatkan oleh beberapa buah filem lain di negara ini.

"Ia bukan kali pertama filem yang bertemakan penaklukan Constantinople ditayangkan tetapi Fetih 1453 ialah filem pertama yang menjalani penggambaran di Turki dengan bajet besar," kata seorang kakitangan di pejabat akhbar filem tersebut, Filiz Ocal.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Filem arahan Faruk Aksot itu mengisahkan kota Constantinople oleh tentera pimpinan Sultan Mihammad Al-Faith pada tahun 1453 dengan menewaskan tentera empayar kerajaan kristian Byzantine.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Pada permulaan filem yang berdurasi 160 minit itu, tertera hadis Rasulullah SAW yang menyatakan bahawa Constantinople akan jatuh ke tangan tentera Islam. Rajanya adalah sebaik-baik raja, teterannya ialah sebaik-baik tentera,

Menurut sumber, Constantinople kini dikenali sebagai Instanbul.

TRAILER YANG MANTAP!Sumber: Kosmo!

1 komen:

Powered by Blogger.