Berdosa Jika Lelaki Kahwin Wanita Hamil Anak Luar Nikah

http://speakerpecah.blogspot.com


KUALA LUMPUR - Haram dan berdosa besar bagi lelaki yang mengetahui seorang wanita mengandung anak luar nikah jikalau menikahi wanita hamil itu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Difahamkan, pernikahan cuma boleh dilangsungkan selepas wanita terbabit melahirkan anak, malah anak yang lahir tidak boleh dibin atau dibintikan lelaki yang menjadi 'pak sanggup' kerana zuriat berkenaan bukan daripada benihnya sendiri.

Dalam Islam, anak yang lahir perlu dibinkan wanita itu sendiri manakala dalam hukum lebih longgar, ia dibolehkan berbin atau binti Abdullah (hamba Allah).
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Pendakwah bebas yang juga Pegarah Urusan Telaga Biru, Dr. Zahazan Mohamed, berkata, anak berkenaan juga tidak boleh berkahwin dengan lelaki terbabit (pak sanggup) kerana lelaki itu sudah menikahi ibunya.

“Gadis anak zina adalah mahram dengan bapa tiri tetapi bukan mahram dengan lelaki yang berzina dengan ibunya,” katanya.

Menurutnya, dalam budaya masyarakat Malaysia khususnya, jika sesorang wanita hamil anak luar nikah, dia dan teman lelaki yang membuntingkannya dinasihatkan supaya cepat berkahwin bagi menutup aib serta menjaga maruah keluarga.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
“Mengikut Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), anak berusia enam bulan ke bawah ketika dalam kandungan, boleh dibinkan lelaki berkenaan. Ini hukum di sisi manusia bagi menyelamatkan maruah,” katanya.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Menurut Zahazan lagi, hukum di sisi Allah, seorang wanita penzina tidak layak berkahwin melainkan penzina (ayat 3 surah an-Nur) dan jika wanita itu ingin bertaubat, anak berkenaan dibolehkan berbin dan bebrintikan wanita terbabit.
Sumber: myMetro

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.