Pemanasan Global Boleh Bantutkan Ketinggian Manusia ?

http://speakerpecah.blogspot.com

FLORIDA - Kajian mendapati pemanasan global mampu menjadi punca saiz hidupan menjadi semakin kecil termasuk manusia menerusi satu kajian terbaru saintis.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Kajian yang dilakukan oleh pakar paleontologi terhadap fosil kuda terawal spesis Sifruhippus berusia kira-kira 56 juta tahun lalu mendapati akibat pemanasan global, saiz haiwan itu telah mengecil menjadi sebesar seekor kucing dewasa.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Kurator Sejarah Semula Jadi Muzium Florida, Dr. Jonathan Boch mengesahkan pemanasan global secara berterusan sememangnya boleh mengecilkan saiz spesis mamalia termasuklah manusia.

Para penyelidik turut percaya bahawa peningkatan suhu dari semasa ke semasa boleh menyebabkan manusia mengecil sehingga 91.44 sentimeter.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
"Paling mengejutkan kuda tersebut kembali membesar secara mendadak kepada saiz sebenar apabila suhu Bumi kembali normal kira-kira 45,000 tahun kemudian," kata Dr. Bloch.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Dalam kenyataan itu, Dr. Ross Secord dari Universiti Nebraska berkata, mereka masih lagi tidak dapat membuat ramalan sama ada kejadian sama akan berlaku dalam masa terdekat kerana ia tidak mustahil akan berulang.


Sumber: Sinar Harian

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.