Komik 'Sleeping Girl' Dijangka Dapat Harga Lelongan RM120 Juta

http://speakerpecah.blogspot.com

NEW YORK -  Lukisan daripada artis Roy Lichtenstein bertajuk Sleeping Girl yang diinspirasikan daripada senuah buku komik dijangka akan dilelongkan pada harga AS$40 juta (RM120.4 juta) oleh rumah lelongan Sotheby's di new York pada 9 Mei depan.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Lukisan yang dibuat pada tahun 1964 yang memaparkan seorang wanita berambut perang dan seksi itu merupakan sebahagian daripada siri lukisan Lichtenstein. Ia disifatkan sebagai hasil karya terhebat dunia seni pasca perang Amerika Syarikat.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
"Sleeping Girl ialah salah satu karya terbaik kurun ke-20. Ia sebaris dengan lukisan ikonik wanita oleh pelukis seperti Pablo Picasso, Constantin Brancusi dan Amedeo Modigliani.

"'Gadis-gadis' Lichtenstein sememangnya antara hasil karya Lichtenstein yang paling dikehendaki pada hari ini. Sleeping Girl didambakan oleh para peminatnya sejak ia dihasilkan pada tahun 1964. Lukisan ini amat segar dan bertenaga, seolah-olah ia baru dilukis semalam," kata Ketua Seni Kontemporari Seluruh Dunia Sotheby's, Tobias Meyer.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Difahamkan, lukisan yang menjadi sebahagian daripada Jualan Seni Kontemporari Sotheby's itu akan dipamerkan di Los Angeles, Hong Kong, London dan New York sebelum dilelongkan.


Sumber: Kosmo!

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.