Suarez Meminta Maaf, Tetapi Bukan Kepada Evra
Penyerang sensasi Liverpool, Luis Suarez akhirnya telah meminta maaf  atas perbuatannya minggu lalu sehingga didenda dengan penggantungan lapan perlawanan, tetapi ianya bukanlah kepada Patrice Evra.

sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Suarez telah digantung selepas menggunakan perkataan "negro" (orang kulit hitam) kepada pemain pertahanan Manchester United, Patrice Evra di Anfield pada bulan Oktober tahun lalu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Suarez telah dikutuk kerana gagal untuk mengatakan maaf kepada Evra  sebagaimana yang diarahakan tiga orang kuat FA, tetapai akhirnya dia secara sukarela untuk momohon maaf pada malam semalam (Rabu).
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Suarez berkata: "Saya diarahkan masuk ke suruhanjaya itu dan saya terpaksa menggunakan bahasa Sepanyol kepada ahli-ahli panel dan saya juga tidak akan menggunakan perkataan itu lagi di padang bola sepak di England.

"Sebelum ini saya tidak pernah menggunakan perkataan "negro" ini untuk menghina atau mengejek dan jika ianya menyinggung persaaan sesiapa makan saya meinta maaf."

Permohonan maaf itu adalah salah satu langkah pendamaian selepas ianya menjadi bahan pengumpatan  dan ianya adalah salah satu kes yang paling kontroversi dalam sejarah FA.

Pada hari Selasa lalu, Liverpool telah menerima keputusan itu, namun tidak berpuas hati atas keputusan yang dicapai dan akan berusaha mengadakan perbincangan sekali lagi dengan FA.

Menurut pihak Liverpool, bukti-bukti yang dikemukan telah diabaikan oleh suruhanjaya itu dan mereka seperti memihak kepada  Evra.

ni termasuk dakwaan awal Suarez yang mengatakan perkataan "negro" sebanyak 10 kali, yang kemudiannya diubah kepada lima kali, dan dakwaan itu sekaligus membuatkan bintang Liverpool digelar pemain yang tidak boleh dipercayai yang dikemukan oleh suruhanjaya tersebut.

Suarez mengakui ada menggunakan perkataan "negro" dan ianya digunakan sekadar untuk bergurau sahaja.

Kes Suarez akan diketepikan sehingga 6 Februari depan, dan tidak mahu Liverpool tercicir dengan pertembungan dalam Piala FA esok menentang Oldham.Sumber: The Sun

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.