Quran Terbesar Di Dunia Dirasmikan Di Afghanistan (4 Gambar)Al-Quran terbesar di dunia telah siap di cetak sebagai pencapaian utama untuk Afghanistan apabila ia secara rasmi dilancarkan di ibu negara berkenaan.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Al-Quran berkenaan  mempunyai panjang 7 kaki dan lebar 10 kaki selain mempunyai 218 halaman bercetak dihiasi dengan 30 reka bentuk kaligrafi yang berbeza dan mengambil masa hampir lima tahun untuk disiapkan.

Majlis perasmian telah diadakan semalam (Khamis) di hadapan toko-tokoh agama, ulama, cendikiawan dan pegawai-pegawai kerajaan serentak dengan pembukaan Pusat Kebudayaan Hakim Nasir Khusraw Balki dan pameran seni di Kabul.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.comMenurut Mansoor Naderi, beliau menyifatkan perasmian al-Quran terbesar di dunia itu adalah sebagai pencapaian besar bagi negara Afghanistan dan semua umat Islam di seluruh dunia, menurut Khaama Press.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Al-Quran adalah kalam Allah yang diturunkan oleh Allah melalui Malaikat Jibrail kepada Nabi Muhammad S.A.W.

Umat Islam percaya al-Quran diturunkan secara berperingkat kepada Nabi Muhammad S.A.W dalam tempoh 23 tahun sebelum kematian baginda pada usia 40 tahun.

Al-Quran dibahagikan kepada 114 surah yang diklasifikasikan sama ada sebagai Makkiyah atau Madaniyah.

Sumber: Daily Mail

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.