Keistimewaan Ibadah Haji Di Pamerkan Di Muzium Britain


LONDON -  Buat kali pertamanya, Muzium Britain mengadakan pameran khas mengenai perjalanan ibadah haji, 'Hajj: Journey at the Heart of Islam' sebagai satu pendedahan instimewa terutamanya terhadap golongan bukan Islam.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Kurator pameran, Qaisra Khan berkata, objektif utama pameran itu adalah untuk mendedahkan proses dari awal hingga akhir mengenai ibadah haji di Makkah dan keajaiban Kaabah yang menjadi kiblat bagi umat Islam di seluruh dunia.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
 Ia juga turut mengetengahkan perjalanan jemaah haji pada zaman dahulu dan persiapan awal orang Islam seperti menyelesaikan hutang, memohon maaf serta membuat wasiat sebelum mereka mengerjakan Rukun Islam Kelima itu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
"Pameran ini juga bertujuan menyampaikan mesej keamanan berikutan pergolakan dan keganasan berterusan di beberapa negara rantau Arab telah menyebabkan dunia luar memberi tanggapan negatif terhadap mereka," katanya.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Pameran yang dianjurkan dengan kerjasama Perpustakaan Awam Raja Abdul Azizdi Riyadh tersebut akan turut mempamerkan pelbagai artifak ttermasuk Al-Quran tertua di dunia dari abad ke-8.

Sumber: Sinar Harian

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.