Gempa Bumi Besar Diramal Gegar Tokyo Waktu Terdekat


TOKYO - Jepun yang pernah dilanda ombak tsunami pada awal Mac lalu dijangka akan berhadapan pula dengan gempa bumi besar, di ibu negaranya, Tokyo, dalam masa empat tahun lagi.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Laporan BBC memetik penyelidik-penyelidik dari Universiti Tokyo berkata, kajian daripada pihaknya menunjukkan ada kebarangkalian 75 peratus gempa bumi pada skal tujuh  akan melanda rantau itu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Menurut kerajaaan Jepun, kemungkinan kejadian itu adalah 70 peratus dalam 30 tahun akan datang.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Amaran ini dikeluarkan tidak sampai setahun selepas wilayah timur laut Jepun dilanda gempa bumi dan tsunami serta disusuli dengan krisis nuklear.

Menurut laporan, kali terakhir Tokyo dilanda gempa bumi besar adalah pada tahun 1923, pada skala 7.9 itu menyebabkan lebih 100,000 orang terbunuh, kebanyakannya akibat kebakaran.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Penyelidik-penyelidik di institut kajian gempa bumi di Universiti Tokyo itu membuat ramalam ini berdasarkan peningkatan kejadian gegaran di Tokyo susulan malapetaka berganda pada 11 Mac tahun lalu.

Menurut mereka, berbanding dengan tahun-tahun yang biasa, peningkatan gegaran yang dikesan di kawasan metropolitan Tokyo adalah lebih kali ganda.



Sumber: Sinar Harian

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.