Facebook, Google Hadapi Tuduhan Di India


Buat kali pertama, pendakwa raya India mengambil tindakan terhadap Google, Yahoo, Facebook dan beberapa laman rangkaian yang lain ke mahkamah kerana enggan untuk mengeluarkan 'bahan-bahan' yang dianggap menghina pemimpin-pemimpin politik India dan tokoh agama yang lain.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Menurut laporan, pegawai-pegawai kerajaan bimbang tentang bahan yang menghina Perdana Menteri India, Manmohan Sigh, yang memerintah pemimpin parti Kongres Sonia Gandhi dan tokoh agama yang lain.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Jumaat lalu, kerajaan persekutuan memberitahu kepada mahkamah New Delhi bahawa terdapat bahan dan bukti yang mencukupi untuk meneruskan tindakan terhadap 21 laman rangkaian sosial bagi kesalahan "menggalakkan permusuhan antara kelas prejudis yang menyebabkan integrasi nasional," menurut akhbar Press Trust of India (PTI).
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Antara nama-nama laman rangkaian yang termasuk adalah Google, Facebook, Yahoo dan Microsoft, yang mewakili risiko baru untuk menjalankan perniagaan di negara ini (India) lebih daripada jutaan rakyat, yang sedang mencari pembaharuan teknologi untuk meningkatkab taraf ekonomi dan hidup. Pertikaian ini menunjukkan bahawa kesukaran India dalam mengimbangi budaya berinternet bebas dengan sensitiviti tempatan, agama dan politik.

Jika disabitkan kesalahan, boleh dikenakan denda dan penjara sehingga lima tahun, walaupun pendakwa raya memberi nama syarikat-syarikat yang terlibat dan bukannya nama-nama eksekutif. Majistret Metropolitan, Sudesh Kumar bertanya kepada Kementerian Hal Ehwal Luar Negeri India, bagi mengenakan saman kepada pegawai-pegawai syarikat asing di mahkamah 13 Mac depan.

Pada bulan yang lalu, Facebook menjelaskan akan membuang kandungan yang berkaitan dengan "kebencian, ancaman, berunsur keganasan atau berkaitan sensitivi agama."
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Google pula berkata pada Disember lalu, akan membuang kandungan yang melanggar undang-undang tempatan India.
Sumber: Daily Chilli

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.