AS Henti SOPA Ekoran Kecaman Banyak Pihak

Seorang rakyat AS membuat protes di NYC, kelmarin.

WASHINGTON - Kongres Amerika Syarikat (AS) menangguhka inisiatif menggubal undang-undang anticetak rompak atas talian semalam dalam satu perkembangan mengejutkan yang dilihat kemenangan kepada syarikat-syarikat Internet, yang mengadakan protes bagi menghalang usaha itu.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Menurut Pemimpin Demokrat di Dewan Senat, Harry Reid, beliau akan menangguhkan pengundian kritikal yang dijadualkan pada 24 Januari ini ekoran "perkembangan-perkembangan terbaru."
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Dipetik laporan Reuters dan msnbc, Pengerusi Jawatankuasa Kehakiman Dewan Perwakilan, Lamar Smith pula berkata, ahli panelnya akan menangguhkan tindakan yang sama dehingga adanya persetujuaan menyeluruh berkenaan isu itu.

"Saya ada dengar daripada pengkritik-pengkritik dan saya dengan serius mengambil kira kebimbangan mereka mengenai perundangan yang disyorkan untuk menangani masalah cetak rompak atas talian.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
"Sangat jelas bahawa kita perlu melihat smeula pendekatan menangani masalah mencuri dan menjual penemuan-penemuan dan produk rakyat Amerika," katanya.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Rang undang-undang itu dikenali sebagai Pipa di Senat dan Akta Penghentian Cetak Rompak Atas Talian (SOPA) di Dewan Perwakilan, bertujuan mengawal akses ke atas laman-laman web di luar negara yang menyalurkan kandungan dicetak rompak dan produk-produk tiruan, antara filem dan muzik.

Sumber: Sinar Harian

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.