Google, Mozilla Meterai RM2.84 Billion Untuk Pencarian FirefoxFirefox telah meningkat dengan cepat dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk menjadi salah satu pelayar yang paling dominan dalam pasaran. Palayar bebas digunakan adalah produk dari Mozilla, sebuah organisasi bukan berasaskan keuntungan, yang khusu untuk pengalaman melayari internet dengan bebas dan terbuka.

sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Tetapi organisasi-organisasi bukan berasaskan keuntungan ini masih memerlukan pembiayaan dalam satu bentuk atau yang lain. Disebabkan ia adalah salah satu pelayar yang paling popular di pasaran, syarikat-syarikat yang berurusan di dalam carian semula ingin menjadi enjin carian yang tetap dalam Firefox.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Google telah melangkaui yahoo dan Microsoft untuk memetari perjanjian selama tiga tahun yang penting bersama Mozilla untuk menjadi enjin carian yang tetap dalam Firefox. Menurut All Things D, Google menyumbang kepada 84 peratus daripada keuntungan Mozilla sebanyak US$123 million (RM 388.37 juta) bagi tahun 2010.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Pelayar Google Chrome (versi 15) telah melepasi pelayar yang lain untuk menjadi  pelayar yang paling popular di internet, dan mengatakan kepada Mozilla bahawa ia akan terus mengukuhkan kehadiran Google di web.

All things D, juga melaporkan bahawa walaupun perjanjian Google agak lumayan, Mozilla masih ingin mengekalkan perkongsian dengan pembekal carian yang lain seperti Bing, Yahoo, Yandex, Amazon dan eBay.

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.