close button

close button

Kesinambungan Kes Kucing Diracun (Video)

http://speakerpecah.blgospot.com

Semalam kami sempat berkongsi satu video klip memaparkan dua ekor kucing yang sengaja diracun oleh pihak yang tidak bertanggungjawab yang berlaku di Taman Tanjung Rambutan, Ipoh, Perak. Dua kucing berkenaan dikenali sebagai Jack (hitam putih, abang) dan Koko (Oren, adik). Sumber ini dikongsi dari fanpage Koleksi Printscreen Soal Jawab Ustaz Azhar Idrus ( Original ) di Facebook yang turut mengemaskini post-post yang berkenaan dengan kes ini.
sila lawat http://speakerpecah.blgospot.com
Menurut sumber, beliau sendiri bertanya dengan tuan kucing berkenaan mengenai keadaan terkini haiwan tersebut selepas dibawa ke klinik haiwan berhampiran apabila didapati telah diracun oleh pihak yang tidak bertanggungjawab pada 3 Oktober 2012 lepas. Difahamkan, Jack tidak dapat diselamatkan manakala Koko pula kini berada dalam keadaan yang lemah dan tiada selera untuk makan. Berikut antara feedback yang diberikan tuan kucing kepada sumber.

"yup sye tuan punya kucing dlm video tu..3hb tu sye bru blk keje mcm biasa sye akn syg2 dorg..peluk cium & bg mkn..lps tu dorg kuar nk main kt luar mcm biasa, dorg pandai blk rmh sbb dorg mmg tido kt dlm rmh stiap ari siang & mlm..dorg kuar xsampai 15min, sye tgh iron bju dlm bilik tiba2 sye nmpk Jack, abg dia yg kucing besar tu dh mengelupor panjat tembok belakang nk masuk bilik..tp dia x blh berjln dgn btul, jatuh dr tembok sdaya upaya gak panjat blk dgn mulut dh berbuih, x lama tu adik dia plak blk dlm keadaan yg sama yg warna kuning tu nama dia Koko..sye kelam kabut kejarkn dorg ke clinik haiwan, nsb still bukak tu pun jauh sgt dr rmh sye dgn trafik lite byk, dekat 30 min perjalanan..doc tu pun dh tutup clinik tp syukur dia x gerak lg ada dlm kete bru nk gerak, sye turun merayu menangis2 kt dia supaya bukak clinik tu..dia xsampai hati dia pun bukak, doc ckp racun yg kene kt kucing2 sye ni dh tahap serius..maksudnya racun yg kuat..bkn racun tikus sbb klu racun tikus akn kuar drh tp ni x kuar drh, doc sye budget racun rumpai..dr 8mlm sampai 10mlm kucing2 sye mengelupor..doc hanya dpt selamatkn Koko je yg kuning tu sbb dia x kene teruk mcm abg dia Jack..dlm pkl 10.15mlm Jack mati depan mata sye..mcm tu je :'(.." 
"sye blk dgn myt Jack, Koko admitted 3 ari kt clinik tu..esoknye, sye dgr jiran2 semua kecoh dorg terjumpa byk lg bangkai kucing kt longkang, kt dlm sungai..malah ada org india gak yg turut mgadu anjing2 dorg pun sama terkena racun..bkn kucing sye sorg yg mati, ada beberapa org yg mmg bela kucing pun kucing dorg mati gak dlm masa ..bende ni berterusan berlaku, sikit demi sikit penduduk jumpe bangkai binatang..sye x tahu sapa yg buat semua ni tp penduduk mmg dh kecoh psl fenomena ni..satu ptg sye jln kaki kt lorong belakang tu nk tgk klu2 ada bukti tp sye xjumpe pape..sye pelik mcm mna org tu buat & dorg guna apa utk letak racun kt kucing & anjing ni..yg sye ingat kucing2 sye blk dlm keadaan basah, sye takut dorg sembur kt bdn haiwan2 ni je lps tu dorg jilat bulu..sye x ada bukti tp yg pasti mesti ada org yg buat, blh dlm sekelip mata semuanya mati..lorong belakang sunyi sepi seekor kucing pun sye x nmpk yg tinggal hanya anak2 kucing je yg ibu2 mereka dh mati..sye tangkap semua anak2 kucing terbiar tu utk jaga & bg perlindungan kt dorg, x nak dorg mati lg..cara ni slh, dorg dh bunuh kucing & anjing..sye x tahu nk mengadu kat sapa supaya golongan ni diambil tindakan..mintak tlg sebarkn video (video yang sebelum ni) ni ek supaya dpt memberi kesedaran pd dorg yg x berperikemanusiaan tu thanks.."

Ini keterangan tuan kucing mengenai keadaan Koko keesokan harinya selepas mendapat rawatan.
sila lawat http://speakerpecah.blgospot.com
"yg oren tu nama dia koko..dia selamat syukur alhamdulillah tp bt msa ni dia x dpt b'jln dgn stabil lg hanya mampu mengesot je, x nk mkn, kurus and asyik termenung..sya akn sbr menjaga dia..pls doakn koko cpt sembuh ye..thanks a lot semua. " 
"kucing oren kuning survive tp still dlm treatment yg seekor lg x dpt selamat.."

2 komen:

  1. kesian..kucing sy pn pernah jd mcm ni, jiran sembur rcun rumput kt rmh dorg x inform kt ktorg. Tak sampai 15minit kena trus mati..5ekor mati sekaligus..x tau la racun jenis apa tp diorg ni keje kt estet kelapa sawit, maybe racun yg paling kuat kot...bila kita tegur, dorg pulak yg mengamuk

    ReplyDelete
  2. aduh , bilalah kerajaan nak buat undang-undang utk melindungi haiwan ??? tak sanggup lagi tengok kucing2 diracun . Yg sengaja racun kucing, anda memang setaraf dgn yahudi zionis. tak berperikemanusiaan . maisweetberry, saya ucapkan takziah ........................ : (

    ReplyDelete

Powered by Blogger.