close button

close button

Makan Coklat Boleh Kurangkan Risiko Angin Ahmar

http://speakerpecah.blogspot.com


Satu kajian terbaru mendapati sesiapa yang cenderung memakan coklat didapati boleh mengurangkan risiko angin ahmar. Lelaki yang makan coklat dalam kadar sederhana pada setiap minggu didapati semakin kurang kena angin ahmar dalam tempoh 10 tahun berbanding mereka yang tidak makan langsung.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Responden yang mengambil bahagian dalam kajian perkara itu makan banyak coklat, sama dengan satu pertiga cawan cip coklat mengurangkan risiko sakit jantung sehingga 17 peratus. Seramai 37,103 lelaki Sweden berusia 49 hingga 75 tahun mengambil bahagian dalam kajian itu.

Cara pemakanan mereka dinilai menerusi soalan mengenai makanan terutama sekerap mana mereka makan coklat. Kemajuan dari segi kesihatan lelaki terbabit direkod selama 10 tahun.
sila lawat http://speakerpecah.blogspot.com
Daripada bilangan keseluruhan responden, penyelidik mencatat 1,995 orang yang kena sakit jantung sebanyak sekali.

Kajian sebelum ini menunjukkan coklat mungkin membantu mencegah diabetes, menghalang tekanan darah dan melindungi daripada sakit jantung.

INFO COKLAT:-
  • Lemak merupakan 35% pengambilan tenaga secara purata
  • Protein kira-kira 15% daripada pengambilan tenaga
  • Karbohidrat kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga

Maka coklat boleh menyumbangkan :-
  • 15% Lemak
  • 6% Protein
  • 17% Karbohidrat
  • 15% Tenaga
  • ++ Vitamin dan Mineral yang diperlukan

0 komen:

Post a Comment

Powered by Blogger.